Sunday, December 31, 2023

Els impostos de patrimoni i successions a discussió

A La Vanguardia i en molts cercles de Junts, per no parlar del PP, carreguen regularment contra els impostos a Espanya i a Catalunya. Especialment voldrien acabar amb els impostos de patrimoni i de successions (que no totes les comunitats autònomes cobren). 

Mirant per trobar xifres sobre l'impost de patrimoni, he trobat una pàgina interessant de Bankinter, que explica que afecta "més de 200.000 contribuyents d'Espanya" amb un patrimoni personal per sobre dels 700.000 €. Considerant que hi ha gairebé 20 milions de contribuyents, vol dir que només afecta l'1% més ric.

En el cas de l'impost de successió, també informa bé Bankinter. És més complicat, però a les mullers i marits i descendents directes s'apliquen bonificacions generosos (p.e. no és paga per una casa "normal" dels pares a la qual un es muda per viure-hi), i el tipus aplicable creix amb l'import de l'herència. Aquest impost és especialment important per corregir la tendència a l'acumulació de riquesa en pocs mans que amb el temps és cada vegada més gran, com va demostrar l'economista francès Thomas Piketty als seus treballs.

A Catalunya, l'any 2022, la Generalitat va ingressar 690 milions (M) € amb l'impost de patrimoni, i 893 M€ amb l'impost de successions i donacions, segons l'Idescat.

En general, un estudi recent de l'Institut IFO de Múnic, Alemanya, va classificar Espanya com a un país amb una "càrrega baixa" pel que fa als impostos que paguen les "classes mitjanes", en contrast amb Alemanya i els països nòrdics (ifo.de, set. 2023). [El Banco Santander ho veu diferent, però parla de la situació de les empreses.]

Els comentaristes en contra dels impostos no diuen d'on voldrien treure els diners que faltarien a l'arca pública sense aquests impostos. Previsiblement amb retallades en despeses socials, vol dir salut i ensenyament, com ja es va fer amb l'excusa de la crisi financera a partir del 2008, ja que no s'atrevirien a tocar les pensions, que equivalen l'11,5% del PIB i el 41,8 % de totes les despeses de l'estat, segons Onda Cero (els jubilats voten màssivament).

En resum: Els impostos de patrimoni i successions paguen només els més rics perquè es pugui finançar l'estat de benestar per a tots. Els que carreguen en contra són generalment el PP, Junts i altres formacions de dretes o "liberals".

No comments:

Post a Comment