Thursday, November 21, 2013

50è aniversari de l'assassinat de John F. Kennedy

JFK i Jackie Bouvier Kennedy baixen de l'avió presidencial a Dallas, 22 de novembre del 1963
Cecil Stoughton. White House Photographs. John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston

Aquest divendres ja fa 50 anys de l'assassinat de John F. Kennedy (1917-1963) a Dallas, Texas.

La Viquipèdia té un article dedicat només a aquest esdeveniment (que enllaça amb altres sobre diversos punts específics), a part del qual sobre la seva vida i altres sobres aspectes diferents de la seva presidència.

La biblioteca i el museu John F. Kennedy [jfklibrary.org] a Boston (visita virtual aquí), el lloc oficial on els EUA recorden el seu president, tindrà una programació especial per a aquest dia; la part central serà un homenatge musical entre les 19:30 i les 20:20 h de la tarda catalana, amb un moment de silenci a les 20:00 h, hora quan es va anunciar oficialment la mort de JFK fa 50 anys. L'homenatge es pot seguir en directe per internet.

En català hi ha una cobertura en obert limitada, amb l'excepció notable d'El Periódico aquí i 324.cat aquí. El Punt Avui té un article de Dani Triadó. Només imprès: diumenge passat el diari Ara va fer un especial.

La cobertura de RTVE demostra una altra vegada perquè la seva pàgina (tambe aquí) ha estat premiada en diverses ocasions: molt completa, continguts audio-visuals diferents. Enllaça amb un documental radiofònic.

La Vanguardia: Francesc Peirón va escriure aquest article sobre les teories de conspiració al voltant de l'assassinat. Aquest diari ha tingut uns quants més de Marc Bassets (només en versió impresa o de pagament).

El País: Yolanda Monge va escriure aquí sobre les teories de conspiració; l'article enllaça amb uns quants altres més. Un altre de Monge sobre Dallas, un altre sobre el mite de Camelot. Un article de Julián Casanova sobre "l'América de JFK". Un resumen de la pel·lícula "Matar a Kennedy" (en obert a Cuatro, dissabte 23, a les 15:45).

Voz de América informa sobre els actes commemoratius. CNN México sobre coses que no sabies. Milenio.com sobre l'acte a Dallas. Un resumen del programa "Cuarto Milenio" sobre el magnicidi.
Etc. (vg. google news...)

Una versió novel·lada dels "fets" es presenta, entre d'altres, a James Ellroy América i Don DeLillo Libra. Més detalls els trobareu a l'article de Guillermo Altares, El País.

En anglès, el New York Times és un bon punt de partida... p.e. sobre com els llibres de text ara tracten la presidència de Kennedy. En alemany, comenceu amb els articles dels setmanari DIE ZEIT o a Der Spiegel.

Si voleu veure i sentir material original sobre l'assassinat, el funeral de JFK, etc. podeu visitar la pàgina de la JFK Library que ha preparat informació per a la premsa.

No comments:

Post a Comment