Monday, December 14, 2015

Marató de TV3 2015: cal parlar clar sobre l'excés de pes i els riscos

La Generalitat de Catalunya dóna aquesta informació:


OBESITAT

Cal tenir clar que no existeix un pes ideal, sinó que cal parlar de pes saludable, que està en funció de les característiques (edat, sexe o complexió) de cada persona.
L'obesitat es defineix com un increment de pes, produït per un augment de les reserves de greix per sobre del considerat normal, en funció de les característiques individuals (altura, corpulència, edat, sexe). Actualment un 14,5 % de la població espanyola pateix obesitat, i més de la meitat de la població té excés de pes. Aquestes dades han augmentat bastant en els darrers deu anys.

Diagnòstic

Per calcular si una persona té un pes saludable, sobrepès o obesitat, s'utilitza la fórmula de l'Índex de la Massa Corporal (podeu calcular-la clicant l'enllaç del final d'aquesta pàgina):
Índex de Massa Corporal (IMC) = Pes (en quilos) / Alçada2 (expressada en metres)
Quan l'Índex de Massa Corporal es troba entre:
  • 18,5 – 25 es considera que la persona està en situació de normopès
  • 25 – 30 es considera que la persona està en situació de sobrepès
  • 30 – 35 es considera que la persona és obesa en grau I
  • 35 – 40 es defineix com una obesitat de grau II
  • > a 40 es defineix com una obesitat de grau III o mòrbida
Exemple: L'Antoni té 47 anys, mesura 1,72 metres i pesa actualment 87 kg.
L'Índex de Massa Corporal = 87/ (1,72 x 1,72)= 87/ 2,95 = 29,4
Per tant, l'Antoni presenta un excés de pes molt elevat, pràcticament es troba en situació d'obesitat de grau I.
L'obesitat es relaciona amb l'aparició de nombrosos trastorns, com ara una major incidència de diabetis, d'hipertensió arterial, de malaltia cardiovascular o de malalties osteoarticulars.


Prevenció

Tant la prevenció com el tractament se centren principalment en tres paràmetres bàsics:
  • La reducció o modificació de la ingesta habitual.Assessoreu-vos amb professionals sanitaris i seguiu tractaments dietètics individualitzats que us permetin la pèrdua progressiva de pes mitjançant la modificació d'alguns hàbits alimentaris que després es puguin mantenir al llarg del temps. No heu de renunciar a menjar bé, sinó que heu de modificar el nombre d'àpats i/o les quantitats, les tècniques culinàries, etcètera. Els tractaments que prometen pèrdues de pes espectaculars en poc de temps poden ser perillosos. De fet, no es tracta de fer dieta per sempre, sinó de tenir un estil de vida actiu i saludable.
  • L'increment de l'activitat física, adequada a les possibilitats individuals. Aquest és un aspecte molt important. Practiqueu activitat física de manera regular (un mínim de trenta minuts al dia d'activitat física moderada, com caminar a bon pas) que a més de contribuir a controlar el pes , és fonamental perquè us mantingueu sa i en forma, així com per evitar una recuperació posterior del pes.
  • La motivació. Heu d'estar convençuts de la necessitat de reduir pes i poder evidenciar les millores que es produeixen (físiques, en l'agilitat, en les analítiques, en la pressió arterial…).
Per això, cal considerar l'obesitat com una malaltia,com un important factor de risc d'altres trastorns, i sobre la que és convenient informar-se adequadament. Consulteu en el vostre centre de salut.

FONT: Canal Salut; La Marató de TV3

No comments:

Post a Comment