Tuesday, November 2, 2021

Volar hauria de ser més car - una mesura fàcil per contaminar menys i limitar el turisme de masses

"A Espanya tan sols el 23% de la població agafa un avió a l'any. ... El 50% de la població no ha estat mai a l'extranger." A tot el món, una petita minoria que vola majoritàriament per plaer, es responsable per la contaminació de l'aviació. 
(font: El Confidencial

Al juliol del 2021 la Comissió Europea va proposar que es gravi [per primera vegada!] un impost al combustible d'aviació (querosè) i del transport marítim (fuel; que inclouria creuers). 
(font: NAIZ

És increïble que la gent "normal" que va a treballar cada dia fora de casa i no té l'opció d'un bon sistema de transport públic hagi de pagar impostos importants sobre els carburants del cotxe mentre que altres persones (moltes vegades amb alt poder adquisitiu) puguin gaudir de vols i creuers a preus relativament baixos a causa de la falta d'impostos sobre els carburants. 

Igualment és difícil de creure que molts polítics defensin l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i construeixin un nou moll de creuers a Tarragona, si un es mira els llocs de treball que aquestes ampliacions impliquen (oficialment reconegut): la majoria del sector serveis, precaris, mal pagats i amb poca satisfacció per als i les treballador/e/s. I al mateix temps comporten la destrucció d'espais naturals protegits i l'empitjorament de la qualitat de l'aire que respiren els habitants de Barcelona i Tarragona. 

Si els bitllets d'avió fossin més cars, vindria menys gent. Amb menys turistes "low-cost", que normalment s'allotgen a pisos turístics d'AirBnB que pertanyen a grans tinents d'habitatges, també milloraria la crisi de l'habitatge de Barcelona i la ciutat mantindria més de la seva "essència". 

I si una part dels 1.700.000.000 EUR previstos per a l'ampliació de l'aeroport s'invertissin en la millora del sistema de rodalies i transport públic en general, més treballadors podrien deixar el cotxe (+ qualitat de l'aire, - CO2). 

El vostre blogger encara ha de llegir l'assaig de l'exregidor de Falset, disponible a la biblioteca pública:
font: Grup62


En canvi, ja ha llegit




"... [C]ontinuem apel·lant a una 'veritable insurrecció pacífica contra els mitjans de comunicació de masses que només proposen com a horitzó per a la nostra joventut el consum de masses, el menyspreu pels més febles i per la cultura, l'amnèsia generalitzada i la competició a ultrança de tots contra tots'." (Stéphane Hessel, Indigneu-vos!, p. 48)

font: Grup62

No comments:

Post a Comment